Resultaten RMC-experiment OvervechtEerder berichtten wij al over een experiment in de wijk Overvecht. Het betreft een nieuwe wijkgerichte aanpak voor oud-vsv’ers. Dit zijn jongeren van 18 tot 23 jaar zonder startkwalificatie en schoolinschrijving die het onderwijs een half jaar of langer geleden hebben verlaten en niet (meer) in beeld zijn bij de gemeente. Medewerkers van Leerlingzaken en jongerenwerkers van Stichting JoU zijn samen van 16 tot en met 18 februari bij 37 jongeren op huisbezoek geweest.

Van de totale groep van 45 jongeren zijn er 42 aangeschreven, 16 hebben er direct op deze brief gereageerd. Met 31 jongeren is een persoonlijk gesprek gevoerd. Van 6 jongeren is alleen met de ouders gesproken. Van 88% is nu bekend wat de dagbesteding is. 20 jongeren hadden geen hulpvraag omdat ze al werken, een nieuwe opleiding volgen of steun krijgen uit hun eigen netwerk. Van de overige jongeren krijgen er 21 begeleiding naar school, werk en/of zorg. 10 zitten er in een traject bij Stichting JoU, 11 bij de Jonge krijger, 4 bij Werk & Inkomen, 1 bij de Jobhunters en 1 bij Leerlingzaken. Sommige jongeren hadden meerdere hulpvragen en volgen dus meerdere trajecten.

En nu verder…

Leerlingzaken Stad Utrecht monitort deze jongeren een jaar lang om te kijken of de jongeren hun trajecten succesvol afsluiten en een schoolinschrijving bemachtigen of aankomen bij een werkgever. Mocht een jongere uitvallen dan kan het vaste aanspreekpunt direct andere ondersteuning bieden.

Voor meer informatie neemt u contact op met Lennart Mensing, teamleider leerplicht Stad Utrecht: l.mensing@utrecht.nl